Hemoroid, halk arasında bilinen adıyla basur,sürekli bir şekilde oturarak iş yapanlarda,çeşitli nedenlerle sık sık kabızlık çekenlerde,beslenme alışkanlığına dikkat etmeyenlerde ,stres ve genetik gibi nedenlere de bağlı olarak da gelişen,aynı zamanda yaşla doğru orantılı olarak da görülme sıklığı artan,ıkınma gibi sebeplere bağlı olarak rektumdaki toplardamarların genişleme yaparak basur memesi diye tabir edilen bir et parçası şeklinde,elle hissedilir hale gelmesidir.Hemoroidin bitkisel tedavi yöntemleri oldukça etkilidir ve ülkemizde sıkça kullanılır.
Hemoroid Bitkisel Tedavisinde kullanılan bitkiler
Siyah Üzüm Yaprağı:Bir bardak su kaynatılır ve içine 10-15 gr siyah üzüm yaprağı konularak biraz bekletilir.Bu şekilde hazırlanan çay türü karışımdan günde iki bardak içilmek suretiyle kullanılır.
Semiz Otu:Lapa şekline getirilir ve krem halinde basurlu bölgeye tatbik edilir.
Zeytinyağı:Isıtılarak ılık bir şekilde sabahleyin aç olarak 50 gr içilir.Bu şekilde bir kaç gün devam edilir.Böylece bağırsakların yumuşaması sağlanır.Ayrıca saf zeytinyağına batırılmış bir pamuk makat bölgesine gece yatmadan hemen önce sürülür ve 7 gün boyunca bu şekilde uygulanır.
Maydanoz:Bitkisel basur tedavisi kategorisi içinde kullanılan maydanoz,yine bir bardak suya,ince ince doğranmış maydanoz konularak on dakika kadar kaynatılır.Ocağın altı kapatılarak 20 dk kadar dinlendirilir.basurlu bölgeye bir pamuk aracılığıyla sürülmek suretiyle tatbik edilir.
Papatya:Bir bardak su kaynattıktan sonra içine 2 gr papatya konulur.On dakika kadar dinlenmeye bıraklıdıktan sonra bir pamuk aracılığıyla basurlu bölgeye tatbik edilir.
Rezene Tohumu:Bir bardak suyu kaynattıktan sonra içine 4 gr rezene tohumu konur.On dakika kadar beklettikten sonra karışım içilir ve bu işlem günde 2-3 kere olmak suretiyle tekrar edilir.
Patates:Bitkisel basur tedavisi grubunda yer alan patates,makat bölgesine konulacak şekilde uygun olarak kesilir ve basurlu bölgeye gün içerisinde uzun aralıklarla konur.Ya da rendelenerek püre haline getirildikten sonra basurlu bölgeye konularak gün içerisinde sık sık tekrar edilir.
Keçiboynuzu:Bir bardak suyun içine parça parça edilen keçiboynuzu konur ve 10 dakika kaynatıldıktan sonra yine 10-15 dk dinlendirilir.Günde 2-3 bardak bu karışım içilir.Ayrıca keçiboynuzu sürekli olarak tüketildiğinde, basur hastalığına ayrıca iyi gelmektedir.
Kuşburnu:Bir miktar kuşburnu kaynatıldıktan sonra lapa haline getirilir ve sıcaklığı gittikten sonra ılık bir şekildeyken avuca bir miktar alınarak makatta basurlu bölgeye sürülür.15-20 dakika bekledikten sonra sürülen bölge ılık suyla yıkanarak temizlenir.
Papatya,biberiye,kuşburnu ve ısırgan suyun içerisine konularak kaynatılır ve su ılıdıktan sonra 20 dakika bu suya oturularak,ılık suyla oturma banyosu yapılır.
Zakkum:Zakkumların sürgünleri kesilip doğranarak kaynatılır ve buharı makat bölgesine uygulanır.
Meşe Kabuğu:Bitkisel basur tedavisi grubunda yerini alan meşe kabuğu,toz haline getirilerek merhem haline getirilir ve basurlu bölgeye sürülür.
Kırmızı Pancar:Ezilerek lapa haline geldikten sonra basurlu bölgeye tatbik edilir.
Andız otu:Kökleri parçalanarak bir kapta dövülür ve elekten geçirildikten sonra 1 çorba kaşığı suya atılıp sabahları kahvaltıdan yarım saat önce içilir.
Sarımsak:Üzüm çekirdeğiyle beraber ezildikten sonra lapa halinde basurlu bölgeye konur.
Çörek otu yağı:Küçük bir pamuğa,çörek otu yağını sürerek makat içi bölgesinin içine sürülür.
Marul:Marul tohumu toz haline getirildikten sonra günde beş gram içilir.